انسان از چه آفريده شده است؟
از برخي آيات ميتوان دريافت كه انسان از خاك يا گل و از برخي آيات ديگر استفاده ميشود كه انسان از آب يا نطفه آفريده شده است.
اين آيات با يكديگر منافاتي ندارند؛ زيرا مراد از آفرينش انسان خاك يا گل، آفرينش آدم«عليه السلام» است كه آفرينشي مستقل داشته است و مراد از آفرينش انسان از آب يا از نطفه آفرينش فرزندان آدم«عليه السلام» و به طور كلّي انسانهاست كه از طريق آب(مني) و تشكيل نطفه صورت ميپذيرد.
آيا ميتوان گفت اختلافات فردي در خلقت، در وراثت ريشه دارد؟
به طور مسلّم برخي از خصوصيّات جسمي و رواني افراد از راه وراثت به آنها منتقل ميشود، ولي نميتوان گفت تمام اختلافات از راه وراثت پديد ميآيد؛ زيرا برخي از اختلافات در اثر اختلاف محيط، موقعيّت و در نتيجه اختلاف تجربيّات به وجود ميآيد.
علاوه بر اين، بحث درباره اختلاف فردي و حكمت آن بحثي كلّي است و به اين امر كه خداوند اختلافات در آفرينش را از چه راهي به وجود ميآورد(از راه توارث يا راههاي ديگر)، مربوط نميشود.
آيا انسان از اتم به وجود آمده است؟
تمام اشياء موجود در عالم مادّه از ذرّات ريز و بسيار كوچكي به نام «اتم» به وجود آمدهاند و اين اختصاص به بدن انسان ندارد؛ به عبارت ديگر واحد ساختماني همه اشياء اتم است و البتّه هر شيء، اتم مربوط به خود را دارد. واحد ساختماني بدن انسان سلول است؛ يعني هر بافت بدن از مجموعه سلولهاي همانند و هماهنگ به وجود آمده است و مجموعه بافتها اندامهاي بدن را به وجود ميآورند. هر سلول نيز از تعداد بيشماري اتمهاي گوناگون تشكيل يافته است.
آيا خلقت تمام افراد بشر از ابتدا تاكنون به يك صورت انجام گرفته است؟
آفرينش اوّلين انسان با آفرينش انسانهاي بعد، فرق دارد. نخستين انسان با كيفيّت خاصّي از خاك و گل و در ضمن مراحلي آفريده شد و انسانهاي بعد به همين كيفيّت فعلي به وجود آمدند؛ يعني از راه تناسل و تركيب نطفه پدر و مادر؛ پس به جز نخستين انسان، آفرينش انسانهاي ديگر به يك صورت انجام ميگيرد. البتّه تولّد حضرت عيسي«عليه السلام» كه بدون پدر به دنيا آمدهاست، استثنايي است.
شیطان
فرق بين ابليس و شيطان چيست؟
ابليس نام شيطاني است كه وقتي از طرف خداوند همراه فرشتگان مأمور سجده به آدم شد، از فرمان خدا تخلّف كرد و رانده درگاه الهي شد و به وسوسه انسانها پرداخت.
شيطان به نيروهاي گمراه كننده و وسوسهگر و متجاوز نيز اطلاق ميشود؛ چنانكه در قرآن مجيد آمده است: «...شياطين الانس و الجن...»(3).
آيا شيطان موجودي داراي اختيار است؟
شيطان و به طور كلّي جنيان موجوداتي داراي اختيار و مكلّف ميباشند؛ از همين رو وي برخلاف فرمان خداوند نسبت به سجده حضرت آدم«عليه السلام» عمل كرد و خداوند او را طرد كرد و مورد استحقاق لعن و نفرين و كيفر الهي قرار گرفت؛ بنابراين استحقاق عقوبت او به خاطر داشتن اختيار و در نتيجه معصيّت و استكبار ورزيدن او است.
شيطان چند تاست؟
همان گونه كه از آيات قرآن استفاده ميشود، دو گروه شياطين وجود دارند:
يك گروه شياطين جنّي ميباشند كه از جنود ابليس بوده از رهگذر وسوسه، انسانها را منحرف ميسازند.
ديگر شياطين انسي، يعني انسانهاي طغيانگر و گمراه كننده كه با القاي شبهات و طرح برنامههاي انحرافي، موجبات گمراهي انسانها را فراهم ميسازند.